ВІДЗНАЧЕННЯ 40-РІЧНОГО ЮВІЛЕЮ КАФЕДРИ ОБРАЗОТВОРЧОГО І ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНОГО МИСТЕЦТВА ТА РЕСТАВРАЦІЇ

У рамках відзначення  40 – річного ювілею  кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації 19-20 жовтня 2023 р.  в Навчально-науковому центрі образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Мистецтво України в контексті інтеграції з художньою культурою Заходу». 

З вітальним словом до учасників конференції звернулись перший  проректор ПНУ Валентина Якубів, проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ Едуард Лапковський, директор Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ Володимир Федорак.

У конференції взяли участь понад 60 учасників з різних міст України, зокрема Києва, Львова, Дніпра, Кривого Рогу, Кам’янця-Подільського, а також Чехії, Словаччини, Китаю. Із цікавими та змістовними доповідями з актуальних питань історії та сьогодення українського мистецтва та його взаємозв’язку з художньою культурою Заходу виступили провідні вчені в галузі мистецтва, зокрема кандидат історичних наук, заслужений працівник культури  України, доцент, директор Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ  Володимир Федорак; доктор мистецтвознавства, професор кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ Ірина Дундяк; доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри музичної україністики та народно-інструментального виконавства Навчально-наукового інституту ПНУ Віолетта Дутчак; доктор мистецтвознавства, професор кафедри методики музичного виховання та диригування Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ Ганна Карась; кандидат мистецтвознавства, професор кафедри філософії і педагогіки Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» Олена Годенко-Наконечна (м. Дніпро); кандидат мистецтвознавства, співголова іконописної майстерні «Алімпій» Андрій Комарницький (м. Львів); головний зберігач фондів Музею мистецтв Прикарпаття» Віктор Доскалюк; реставратор вищої категорії темперного живопису, завідувач відділу  реставрації Івано-Франківського краєзнавчого музею Валерій Твердохліб; маґістерка, реставраторка Івано-Франківського краєзнавчого музею та Національної ґалереї Праги Соломія Сташків-Олійник (м. Івано-Франківськ, м. Прага – Чехія); кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ Надія Бабій.

Перед початком конференції відбулося відкриття Всеукраїнської виставки творів мистецтва друзів та учнів Михайла Фіголя. На виставці представлені творчі роботи друзів, колег Михайла Фіголя, а також випускників кафедри, яку він заснував у 1983 р. і очолював впродовж 16 років. Різножанрові роботи виконані в різних техніках живопису, графіки, скульптури та декоративно-прикладного мистецтва.

Учасники конференції вшанували пам’ять Михайла Павловича Фіголя на його могилі в с. Крилос  та відвідали Національний заповідник «Давній Галич».