ВИСТАВКА “ПОБАЧИТИ СКАРБИ РАЗОМ”

10 січня о 15:00 год в Івано-Франківському краєзнавчому музеї,  Галицька 4а, відкриється  виставка-проєкт “Побачити скарби разом!”.

Організаторами цього заходу є Центр дослідження стратегій універсального дизайну Кафедри дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету (представлені доцентами Надією Бабій та Іриною Чмелик), а також учасники проєкту “Врятуймо скарби разом!” – художник-реставратор Івано-Франківського краєзнавчого музею Валерій Твердохліб та проєкт Сакральне Сучасне від художника Яреми Стецика.

Ця виставка має особливий сенс та значущість, оскільки присвячена міжнародному дню шрифта Брайля (3 січня) та дню народження видатного режисера Сергія Параджанова (9 січня). Вона стане яскравою ілюстрацією нових підходів до експозицій та музейних концепцій.

До уваги відвідувачів, особливо тих, хто не бачить світ навколо: завдяки спеціальним адаптаціям, розробленим науковцями Кафедри дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету, ви матимете унікальну можливість не лише переглядати, а й відчути та оцінити твори візуального мистецтва. Це стосується особливо 5 тифлографічних композицій для проєкту “Врятуймо скарби разом!”, включаючи гуцульський свічник-трійцю XIX століття та ікону “Богородиця з Ісусом” Модеста Сосенка, які стали важливою частиною фільму Сергія Параджанова “Тіні забутих предків”.

У рамках виставки також буде представлений перший тактильний каталог для відділу народного мистецтва музею та тифлографічні адаптації до творів світових митців різних епох – від Ренесансу та Бароко до Класицизму та авангардних напрямків мистецтва ХХ століття.

Варто зауважити, що, подібно багатьом іншим установам, Івано-Франківський краєзнавчий музей активно розширює доступ до своїх колекцій, інвестуючи у програми інформаційного поширення та створення доступного середовища. Співпраця з Центром дослідження стратегій універсального дизайну відкриває нові можливості, зокрема, аудіо- та брайлівські путівники, а також торканням доступні копії ключових робіт на виставці “Побачити скарби разом!” порушують традиційні обмеження і дозволяють відвідувачам із вадами зору насолоджуватися виставленими творами.

Цей захід – це не лише виставка, але й можливість зануритися в унікальний світ мистецтва, де принцип “дивись, але не торкайся” втрачає свою актуальність, адже на новій виставці ви можете не лише дивитися, а й відчути красу та глибину культурної спадщини.