Там, де збираються музи

З нагоди 20-ліття заснування Навчально-наукового інституту мистецтв у Прикарпатському університеті відбувся урочистий святковий концерт.

20 років тому у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника було засновано Навчально-науковий інститут мистецтв. Створили його з ініціативи тодішнього ректора – академіка Національної академії педагогічних наук України, доктора педагогічних наук, професора Віталія Івановича Кононенка на базі художньо-графічного і музично-педагогічного факультетів. Сьогодні – це провідний мистецький навчальний заклад і науково-методичний центр розвитку наукових досліджень із проблем мистецтвознавства, культурології, професійної художньої освіти Галичини з високим науковим і творчим потенціалом.

«Найбільше багатство Інституту – це студенти і викладачі насамперед. Динаміка розвитку Інституту досить потужна. На початку Інститут мав лише 5 професорів докторів наук і 14 кандидатів наук доцентів, то сьогодні у нас 15 докторів наук професорів і 86 кандидатів наук доцентів. Наш Інститут є духовною світлицею, де збираються музи. Жоден класичний університет України не має стільки освітніх програм і програм спеціальностей, скільки має наш університет. Наші викладачі пишуть наукові монографії, беруть участь у наукових конференціях в Україні і світі. Ми працюємо продуктивно у напрямку науковому і мистецькому. Наші студенти є лауреатами міжнародних і всеукраїнських фестивалів, конкурсів, виставок. Цим ми пропагуємо українську культуру, образотворче, театральне, музичне мистецтво в Україні і світі», – зазначив директор Інституту Анатолій Грицан.

Вітаючи студентів і викладачів Інституту мистецтв, ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, підкреслив, що серед класичних університетів України Прикарпатський, напевно, єдиний, де так добре розбудовано Інститут мистецтв.

«Всі, напевно, знають – і малі, і великі, – що мистецтво завжди не було прибутковим. І я радію з того, що колектив університету, незважаючи на всілякі виклики, труднощі, ніколи не ставить питання про те, що Інститут не повинен існувати, навпаки іде підтримка його, і ми бачимо, наскільки він важливий і для Прикарпаття, і для України. Адже ті творчі колективи, які є, ті наукові школи, які ми сьогодні маємо, вони вийшли далеко за межі Прикарпаття і України, вони є взірцем всієї України, бо відображають етнічне розмаїття нашої області. Але головне – зберігаючи традиції минулого, покращують сучасні тенденції, які є в мистецтві, музиці, хореографії, охоплюючи весь спектр життя України», – сказав ректор Ігор Цепенда.

Один із таких колективів, – лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів і фестивалів ансамбль танцю «Дивоцвіт». Сьогоднішній концерт, де вони були, як тепер модно говорити, хедлайнерами, співпав ще й з 15-літтям заснування ансамблю. Керівник ансамблю Юрій Скобель каже, за 15 років було багато чого – і сумного, і веселого. Було багато концертів, емоцій, вражень, емоцій. Сьогодні в ансамблі виступають молоді люди, не набагато старші за сам колектив. І керівник сподівається, що «Дивоцвіт» завжди зможе здивувати публіку чимось особливим.

«Нещодавно на конкурсі ім. Вірського у Львові ми вибороли почесне право на участь у заключному концерті конкурсу у Києві. А в 2019 році у Латвії ми посіли 2 місце серед 20-ти країн світу на міжнародному конкурсі «Sudmaliņas». Сподіваюся, ансамбль буде постійно оновлюватися новими композиціями, учасниками. Сьогодні у колективі виступають близько 40 учасників, маємо близько 20 сценічних номерів, кращі з яких було включено у програму сьогоднішнього концерту. Це переважно цікаві  зразки народного танцю – класичного і етнічного», – заявив Юрій Скобель.

Серед учасників концерту був ще один знаний в Україні та за кордоном колектив, який народився у стінах Інституту мистецтв ПНУ – квартет бандуристок «Ґердан», очолюваний завідувачкою кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва, докторкою мистецтвознавства, професоркою Віолеттою Дутчак. З нагоди ювілею Інституту мистецтв Віолету Дутчак було відзначено медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям». Віолетта Дутчак каже, їхня кафедра має одну з унікальних навчальних програм: тут пропонують абітурієнтам навчання майже на всіх академічних народних інструментах: баян, акордеон, гітара, бандура, цимбали, сопілка, скрипка. Крім основного музичного інструмента, студенти мають можливість вивчати ще додатковий музичний інструмент. Для них це потенційно відкриває більше можливостей працевлаштування.

«Це вагомий внесок в освітню базу студентів. Є акцент на вивчення регіонального фольклору. Ми розуміємо, що ми працюємо в унікальній області, де дуже висока фольклорна традиція і культура. Завжди, коли ми говоримо про культуру, ми розуміємо, що є матеріальна культура і є духовна культура. Матеріальне – те, що ми можемо виміряти коштами. Так, духовні набутки не мають грошового виміру, проте мають часову пролонгацію значущості. Те, що не вимірюється грошима. Це те, що залишається, як слід, пам’ять, традиція». Власне, народні інструменти, переконує професор Віолетта Дутчак, є перспективним напрямом.

Серед привітань, квітів, відзнак та подяк, була одна особлива відзнака – пам’ятна ювілейна медаль «З нагоди 20-ї річниці Інституту мистецтв», дизайн якої розробив професор кафедри дизайну і теорії мистецтва, заслужений діяч мистецтв України Богдан Губаль, а виготовив заслужений художник України, доцент Василь Корпанюк.

Завдяки Інституту мистецтв ПНУ, каже український театральний режисер і актор, народний артист України, директор-художній керівник Івано-Франківського національного академічного обласного музично-драматичного театру ім.Івана Франка Ростислав Держипільський, він став тим, ким він є. Саме в Інституті він вперше став викладачем, керівником – йому довірили набрати курс – вперше став професором.

«Ті можливості, які я сьогодні маю, ті здобутки – все завдяки Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету. Це величезна праця всіх викладачів, студентів. Випускники Інституту мистецтв сьогодні зірки театру і кіно України. Це не може не тішити. Я завжди вдячний за це й Інституту, і особисто Анатолію Грицану. Я вважаю, що вдячність – це така річ, яка приходить з роками. До когось вона взагалі не приходить».

До слова, один із акторів Івано-Франківського національного драмтеатру, а колись випускник Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Сергій Лазановський, став цього року переможцем талант-шоу «Голос країни».

Під час святкового концерту виступили також ансамбль народної музики «Бревіс» Івано-Франківської обласної філармонії імені Іри Маланюк, солістка Івано-Франківського національного академічного Гуцульського ансамблю пісні і танцю «Гуцулія» Олена Раджапова та ансамбль танцю Івано-Франківської дитячої хореографічної школи.

       

     

     

     

     

Із сайту університету:  https://pnu.edu.ua/blog/2021/06/11/30683/